Екип

Диляна Гюрова – Директор на ЦПО ,,Св. Методий Славянобългарски“

Диляна е социален работник по професия и има зад гърба си натрупан професионален опит в следните сфери:

  • предоставяне и управление на социални услуги,
  • развитие и управление на социално-предприемачески инициативи,
  • разработване на бизнес-план,
  • бюджетиране,
  • фондонабиране,
  • финансово управление,
  • управление на проекти,
  • управление на персонал,
  • комуникация,
  • връзки с обществеността,

както и опит в НПО-среда с координация и провеждане на младежки и доброволчески дейности на международно и местно ниво.

От 2019 г. Диляна е управител на ,,Либенау България“ ЕООД, а от 2020 г. на база споразумение за сътрудничество с ФССБ е директор на ЦПО ,,Св. Методий Славянобългарски“.

В професионалния си и доброволчески път преминава през няколко организации, проекти и каузи, които ѝ помагат да научи много за социалната работа, за изграждането на отношения, за създаването и поддържането на екип, за управлението на процеси и кризи, фондонабирането, участието във важни мрежи и изграждането на имидж и репутация. Преминава и през редица стойностни обучения – напр. общностно организиране (Community Organizing) в САЩ, социален мениджмънт в Австрия и Румъния, както и през националната програма на Българското училище за политика. Има и собствен опит като обучител с фокус върху неформални обучения за доброволци, младежка работа и др. Формалното ѝ образование е по социални дейности, както също и счетоводство и контрол.

Симеона Маринова е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Старши обучител във фондация „Заедно в час“ и консултант на БЧК и ЦПО „Св. Методий Славянобългарски“.

Има богат опит в разработването и прилагането на обучителни програми в сферата на социалната работа и образованието в присъствен и онлайн формат, а също и в привличане, подбор и координация на екипи от обучители и ментори.

Има опит в управление и пряка социална работа в различни дневни и резидентни социални услуги за деца. Тя е обучител регистриран към МОН, НАПОО и сертифициран обучител по програмата на Европейски сертификат за грижа.

Йордан Танковски е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски“

Той е експерт-обучител, организационен консултант със специализация в сферата на организационната психология и управлението на човешките ресурси; треньор в областта на ключовите компетенции (меки умения); докторант по психология; опит в младежките дейности и опит като директор на Български младежки червен кръст – в обучения за доброволци и щатни служители в сфери като лидерство, организационно развитие; застъпничество; фондонабиране; управление на конфликти и  доброволчески мениджмънт.

Има опит в обучение на старчески домове, ЦПЛР и ЦНСТ по теми, свързани с управление на стреса и професионалното прегаряне, повишаване на личната ефективност при работа с трудни пациенти, използване на интерактивните методи за работа, превантивно поведение при агресивни прояви на деца със специфични потребности, емоционална компетентност и други.

Провеждал е супервизии и дебрифинги за екипи, които работят в екстремна среда – ДЕРБАК (Доброволен екип за работа при бедствия, аварии и кризи) към БЧК – София и Кърджали. Провежда доброволчески академии за младежи от община Варна всяка година, които ще обучават свои връстници по метода „връстници обучават връстници“ по здравно образователни теми – наркоманно рисково поведение, безопасен интернет, сексуално рисково поведение, трафик на хора и агресията в училищата.

Като експерт по Програма Ромакт (към Съвета на Европа) обучава общински служители, учители и други заинтересовани страни за това как да работят с ромски общности, родители и ромски деца.

Катерина Стоянова е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Завършила бакалавърската програма по „Международни отношения“ в УНСС и магистърската програма „Социална работа с бежанци и мигранти“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Работила е като координатор проекти в бизнес организации, но интересите и в областта на социалната работа, принудителната миграцията и доброволчеството постепенно я отвеждат в неправителствения сектор.

През 2012 г. започва развитието си като обучител, като вече е участвала в подготовката и провеждането над 60 обучения в България, Белгия, Република Северна Македония, Германия, Швейцария, Италия, Сърбия.

Сред темите, които я вълнуват и смятам за част от своята експертиза: онлайн активизъм, управление на доброволци, подготовка, изпълнение и отчитане на международни проекти, мир, трансформация на конфликти и ненасилствена комуникация, права на човека, права на жените,  принудителна миграция и бежанци, социална и културна ориентация на мигранти и бежанци, многообразие и приобщаване, младежко лидерство, активизъм и информация за младежта, изменение на климата и, не на последно място, обучения с насоченост история и историческа памет. 

„Първоначалната асоциация, която изниква в съзнанието ми, когато си мисля за социалната работа, е нейната мултифасетност и многоаспектност. Нещо, което винаги ме е привличало към социалната работа е нейната максимална практическа приложимост – нейната основна задача е да подпомогне членовете на дадено общество, които имат нужда от подкрепа за пълноценното осъществяване на своя потенциал. Това определя и  допирната ѝ точка с един друг феномен в човешките общества, залегнал в основите на моето светоусещане – доброволчеството. Вярвам, че това са  „две страни на една и съща монета“, която стои в основата на човечността и премахването на социалната несправедливост и съм готова да продължа да работя за подобряването, развитието и споделянето на добрите практики в тези две сфери.“

Александър Малински е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Александър е психолог и обучител, понастоящем директор на социални услуги за деца и младежи на Столична община; има опит в работата с млади хора от уязвими групи – консултиране и социално-педагогическа подкрепа, психологическо консултиране.

Диана Недева е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Дияна е експерт-обучител с опит в разработването и координацията на проекти с културна и социална насоченост с финансиране по национални и международни програми, работа с доброволци и работа с уязвими групи; има опит в разработването и координацията на менторска програма за младежи от ромски произход; опит като доброволец по ЕДС с фокус върху разработването на обучения за младежки работници и програми за младежки обмени, организиране на обучения и младежки обмени по Еразъм+.

Даниела Димитрова е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Завършила е съм бакалавърска степен по психология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Там се ражда интересът и към детското развитие, поради което се насочва към магистърска програма „Детско-юношеска и училищна психология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

По-късно започва работа като социален работник с деца и семейства от ромската общност в София. По време на работата си в сферата имала възможността да се докосна до историите и съдбите на много деца и техните
родители.

„Сблъсквах се с трудности, които не са чужди на никой, решил да се развива в сферата на
помагащите професии. За щастие бях част от екип, който имаше визия и разбиране за социалната
работа. До голяма степен черпя разбиранията си за тази професия от видяното и наученото по
това време.
За мен в основата на социалната работа стои разбирането за другия, за това, че човекът,
когото подкрепям е отделен индивид със собствено възприятие и усещане за света. В този смисъл
първата стъпка в работата с нов родител или дете бе отварянето на пространство за среща.
Пространство в широкия смисъл на думата – не само физическо, а и психично пространство,
изчистено от предположения и догадки, където да опозная другия човек, да дам време за
изразяване и за възприемане на чуждото преживяване. В процеса на работата ми се оказа, че
това, което се случва с отварянето на подобно пространство е всъщност изграждане на
взаимоотношения. Взаимоотношения, в които има място за другия и, в които аз, като социален
работник имам конкретна роля по оказване на подкрепа.
Виждам света и живота като пространство и време, в което да общувам. Да опознавам още
и още различни идеи, хора, места, процеси. Децата и работата с тях е това, което ми дава смисъл,
което ме мотивира да развивам себе си, да разширявам кръгозора си и да отварям пространство
за различна перспектива.“

Цветелина Караниколова е обучител към ЦПО „Св. Методий Славянобългарски

Цветелина работи повече от седем години в социалната сфера. Преминала е съм през палитра от социални услуги – работа с деца от уязвимите общности в резидентни услуги, работа с деца и семейства в Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) и работа на терен в мобилен екип – с деца и възрастни. Професионалният и път се развива от социален работник до ръководител на услуга и координатор по проекти с различна насоченост (здравна, образователна, изграждане на умения и навици за отглеждане на новородени деца, както и за ролята на бащата в семейството).

Свържете се с нас